Açlık sınırı 23 bin 615, yoksulluk sınırı 81 bin 686 liraya ulaştı

BİSAM: Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu Yayınlandı

Birleşik Metal İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından yapılan Mayıs 2025 Dönemi Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması raporu, dikkat çekici sonuçlar içeriyor. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken minimum harcama tutarı Nisan ayına göre 25 lira artarak 23.615 TL’ye yükseldi.

Yoksulluk Sınırı 81.686 TL’ye Çıktı

Araştırmada, açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre yoksulluk sınırının 81.686 TL olduğu belirlendi. Bu da yaklaşık olarak dört asgari ücrete denk gelmektedir.

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı beslenmesi için aylık gıda harcamasının 6.597 TL, yetişkin bir kadın için 6.254 TL, 15-18 yaş arası bir genç için 6.610 TL ve 4-6 yaş arası bir çocuk için 4.155 TL olduğu tespit edildi. Ayrıca, sağlıklı beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti 23.615 TL olarak belirlendi.

Eğitim, sağlık, barınma, ulaşım gibi harcamaların da eklenmesiyle birlikte bir ailenin yapması gereken toplam aylık harcama tutarının 81.686 TL olduğu açıklandı.

Tek Başına Yaşayanlar için Yoksulluk Sınırı: 37.912 TL

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı beslenmesi ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılaması için yapması gereken toplam harcama tutarının en az 37.912 TL olduğu raporda yer aldı. Buna göre, tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 37.912 TL olarak belirlendi.

Gıda Grubu Harcamaları

Mayıs 2025 döneminde günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu meyve ve sebze oluştururken, süt ve süt ürünleri ikinci sırada yer aldı. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı da açıklandı. Ekmek, yağ, yumurta, şeker gibi ürünlerin günlük harcama miktarlarına da değinildi.

Et ve Yumurta Harcamalarında Artış

Gıda harcamalarını daha detaylı incelediğimizde, et, yumurta ve kurubaklagil grubunun harcamalar içindeki payının yüksek olduğunu görüyoruz. Süt ve süt ürünleri ile meyve ve sebze harcamaları da yine önemli bir yere sahip. Ekmek, makarna gibi ürünlerin payı ise diğerlerine kıyasla daha düşük seviyede bulunmaktadır.

Related Posts

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Warren Buffett’tan dudak uçuklatan bağış

Amerikalı iş insanı Warren Buffett, yaptığı son bağışıyla Berkshire Hathaway hisselerinden yaklaşık 6 milyar doları Gates Vakfı ve aile odaklı dört yardım kuruluşuna aktardı. Bu, Buffett’ın yaklaşık yirmi yıl önce servetini bağışlamaya başlamasından …

Tesla’nın ABD ve Avrupa başkanını kovduğu anlaşılıyor

Omead Afshar, Tesla’nın ABD ve Avrupa’daki işlerini yönetmek üzere sonbaharda Tesla yönetimine terfi etti. Tesla atamayı resmi olarak hiçbir zaman onaylamadı ancak Afshar’ın ekim ayında terfisiyle ilgili ABD’den güvenilir raporlar vardı . Yönetici …

Emekliye zam yok, kamuya araç ve giyim affı var

Emekliye zam yok, kamuya araç ve giyim affı var

Kamu işçileri için yeni zam teklifi geliyor: Tarih verildi

Kamudaki 600 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kritik bir aşamaya gelindi. TÜHİS, ilk teklifin ardından ikinci zam teklifini yarın saat 14.00’te TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ temsilcilerine sunacak.

Parasını dolara yatıranlar için kritik uyarı

JP Morgan, elinde doları olanlara kritik uyarıda bulundu. ABD Doları’nın önümüzdeki 12 ayda değer kaybetmesini bekliyor. Bankaya göre, ekonomik yavaşlama ve küresel mali politikalar dolar üzerinde baskı kurabilir.