Çin ve Rusya Ay’da nükleer santral kurma yarışında

Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) Projesi ve Çin’in Liderlik Mücadelesi

Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu’nun (ILRS) kurulmasını bekleyen insanlık, Ay’ın uzun vadeli keşfine büyük bir adım atacak. MLIS, ABD’nin Artemis programına rakip olarak yörüngede bir ay uzay istasyonu oluşturmayı planlayan bir proje olarak dikkat çekiyor.

Artemis projesi, NASA’nın yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı’nın üye ülkeleri ve 55’ten fazla ülkenin uzay ajansını içermektedir.

ILRS Nedir?

MLIS projesi, Ay’ın güney kutbundan 100 kilometre uzaklıkta, Ay’da bir araştırma üssü inşa etmeyi hedeflemektedir. Bu üs, uzun vadeli otonom operasyonlar ve kısa vadeli insanlı görevler için kullanılacaktır.

Roscosmos, ILRS’nin “Ay’da insan varlığı olasılığı ile uzun vadeli insansız operasyonlar için zemin araştırmaları yapacağını ve teknolojileri test edeceğini” belirtti.

MLIS projesine Pakistan, Venezuela, Belarus, Azerbaycan, Güney Afrika, Mısır, Nikaragua, Tayland, Sırbistan, Senegal ve Kazakistan gibi ülkeler katkı sağlamaktadır. Geçtiğimiz yıl Çin’in ay keşif programının baş tasarımcısı olan Wu Weiren, Proje 555 kapsamında 50 ülke, 500 uluslararası araştırma kurumu ve 5 bin yabancı araştırmacının MLIS’e davet edileceğini duyurmuştu.

Aynı zamanda ILRS, bilimsel araştırma merkezi olmanın yanı sıra Ay’ın doğal kaynaklarını araştırmak için bir fırsat sunmaktadır. Ay’ın bazı bölgelerinin gerçekte kime ait olduğu konusu uluslararası hukukçular arasında önemli bir tartışma konusudur.

Çin: Uzay Keşiflerinde Lider Olabilecek mi?

MLIS projesi, Çin’in uzay araştırmaları ve bilimsel araştırmalardaki liderlik misyonunun bir parçasını oluşturmaktadır.

İlerleyen yıllarda, Çin’in Chang’e 8 misyonu ile Ay yüzeyine ilk astronotu indirme girişimi gerçekleşecek. Pekin, 2011 yılından bu yana Ay’a insansız keşif araçları indiriyor ve günümüze kadar Ay yüzeyini detaylı bir şekilde haritalayan görevler gerçekleştiriyor. 2024’te Çin, Ay’ın karanlık yüzünden taş toplayarak bu alanda bir ilke imza atmıştı.

Related Posts

Hesap makineleri çıkmıştı ama İran-İsrail savaşı asgari ücretliyi de vurdu! Ara zamda ihtimaller neler?

İsrail -İran çatışmaları başlamadan önce, petrol fiyatları bu noktaya gelmeden önce küçük de olsa bir düzenleme yapılacağı konuşuluyordu. Asgari ücretliye temmuz ayında ara zam olur mu? Ekonomist Tunç Şatıroğlu SÖZCÜ TV ekranlarında anlattı.

Bakanlık açıkladı: 5 ayda bütçe açığı 650 milyar lira oldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı mayıs ayı merkezi yönetim bütçe verilerine göre gelir 1 trilyon 325 milyar lira olurken giderler 1 trilyon 89,7 milyar lira oldu.

Altın haftaya yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın haftaya yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Bu tarihten sonra memur olanların emekli maaşları daha düşük olacak

Son belirlemelere göre Türkiye’de 5 milyon 243 binin üzerinde memur bulunurken, bu çalışanların önemli bölümünün işe başlangıç tarihi 1 Ekim 2008’den sonra olmakta. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, söz konusu tarihten sonra işe giren memurların yaşadığı hak kayıplarına dikkat çekerek, bu gruptaki kişilerin emekli aylıklarının daha düşük olacağına dikkat çekti.

Akaryakıtta füze etkisi: Bu gece motorine ve benzine zam geliyor!

Petrol fiyatları, İran-İsrail arasındaki jeopolitik gerilimi artıran gelişmelerle yükselişe geçerken benzin ve motorin fiyatlarına art arda zamlar geliyor. Son olarak benzine ve motorine zam geldi. 15 Haziran 2025 benzin, motorin (mazot) fiyatları ne kadar, güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? Benzin litre fiyatı ve motorin litre fiyatı ne kadar işte detaylar…

ABD vatandaşları ilk çeyrekte fakirleşti

ABD’li hanehalkının varlıkları 2023’ten bu yana ilk kez düşüş kaydederek bu yılın çeyreğinde 169,3 trilyon dolara indi.