Güneş patlamaları nedir ve neden elektrik kesintilerine neden olabiliyor?

NASA, Güneş Patlamalarını Kaydetti: Güneş Fırtınaları ve Etkileri

NASA teleskopları, bu yıl içindeki en şiddetli Güneş patlamalarını kaydetti.

Böylesi yüksek hareketlilik dönemlerinde, Güneş rüzgarı adı verilen elektromanyetik parçacık yüklü dalgalar sürekli olarak Dünya’ya çarpıyor.

Güneş fırtınaları, Güneş’in doğal döngüsünün bir parçası. Bu yoğun enerji salımı sırasında uzaya, ışık, enerji ve Güneş parçacıkları püskürüyor.

Güneş patlamaları sırasında açığa çıkan elektromanyetik radyasyon ışık hızıyla hareket ediyor ve sekiz dakikadan biraz uzun sürede Dünya’ya ulaşabiliyor.

Güneş patlamaları, koronal kütle atımı (CME) ile birlikte de gerçekleşebiliyor. Devasa patlamalar olarak tanımlanabilecek CME’ler nispeten daha yavaş bir şekilde saatte milyonlarca kilometre hızla ilerliyor.

Güneş fırtınaları Dünya’ya farklı yoğunluklarda ulaşabilir. Güneş’ten gelen bu elektromanyetik enerji, atmosfere girdiğinde aurora olarak bilinen parlak ışıklar yaratabiliyor.

Dünya üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Güneş, sürekli hareket halinde ve güçlü bir manyetik alan oluşturan elektrik yüklü sıcak gazlardan oluşur. Bir döngü olarak açıklanan bu hareketlilik, Güneş’in düzenli olarak sakin ve fırtınalı dönemler yaşaması ile sonuçlanıyor.

NASA’da uzmanların da yer aldığı uluslararası bir ekibe göre, Güneş Döngüsü 25 olarak adlandırılan şu anki döngü Aralık 2019’da başladı.

Güneş’in 11 yıllık döngüsünde en az güneş aktivitesinin görüldüğü periyot solar minimum olarak tanımlanıyor. Bu döngü, güneş lekelerinin (güneşin yüzeyindeki karanlık lekeler) sayısındaki değişimle belirleniyor ve takip ediliyor.

Minimum dönemde Güneş’te en az sayıda güneş lekesi bulunuyor. Aktivite arttıkça, güneş lekelerinin sayısı da artıyor.

Döngünün ortası, solar maksimum olarak adlandırılıyor. Bu dönemde Güneş’te en fazla güneş lekesi gözleniyor ve manyetik kutuplar yer değiştiriyor.

Uluslararası uzmanlar, Güneş’in geçen yıl solar maksimum dönemine ulaştığını söylüyor.

Güneş lekeleri, çevrelerinden daha soğuk oldukları için daha koyu görünüyor. Benek olarak görülen bu devasa lekelerde ışık ve enerji patlamaları meydana geliyor.

Bu lekelerin çoğu Dünya ile aynı büyüklükte veya daha büyük olabiliyor.

Solar fırtınalar, 11 yıllık döngünün maksimum döneminde daha sık yaşanıyor.

Related Posts

ATM’deki sarı tuşun arkasındaki büyük sır ortaya çıktı

Bankamatiklerde sıkça gördüğümüz, genellikle tuş takımının sağ üst köşesinde yer alan sarı silme tuşu, yalnızca yanlış tuşlamaları düzeltmek için değil, aynı zamanda önemli bir kullanıcı güvenliği aracı olarak tasarlandı. Ancak çoğu kişi bu tuşun ne işe yaradığını tam olarak bilmiyor.

Milli motosikletçi Deniz Öncü’den tarihi zafer

Milli motosikletçi Deniz Öncü, İspanya’da düzenlenen Moto2 Dünya Şampiyonası’nın 8. etabını birincilikle bitirdi.

ILL, sosyal medyayı salladı

PlayStation 5 için geliştirilen vücut korkusu temalı hayatta kalma oyunu ILL, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Summer Game Fest etkinliği kapsamında tanıtılan ancak birçok yapımın gölgesinde kalan oyun, Team Clout tarafından geliştiriliyor ve …

Sony’den dövüş oyunlarına yeni soluk

Sony Interactive Entertainment, State of Play etkinliğinde duyurduğu Project Defiant adlı kablosuz arcade stick ile dövüş oyunlarına yeni bir soluk getiriyor. Playstation 5 ve PC için geliştirilen bu cihaz, Sony’nin kendi PlayStation-Link …

Apple’dan Meta’ya rakip olacak akıllı gözlük

Apple’ın bu yıl içinde hazır olabilecek akıllı gözlükler üzerinde çalıştığı yeni bir haberde bildirildi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan Ege Denizi’ndeki depremlere ilişkin açıklama: Tsunami riski hâlâ yüksek

Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan Ege Denizi’ndeki depremlere ilişkin açıklama: Tsunami riski hâlâ yüksek