Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: İstifa dilekçesine bunları yazan kıdem tazminatı hakkını kaybediyor

İşten Ayrılan İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İşten istifa eden bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için sadece haklı bir nedeni olması yeterli değildir, aynı zamanda doğru bir şekilde nedenini belirtmesi de gereklidir. Aksi halde, haklı iken haksız duruma düşebilir.

Kıdem tazminatı, bir işçinin en önemli güvencelerinden biridir. Ancak, işten kendi isteğiyle ayrılan bir işçinin bu hakkı kazanabilmesi, istifasını nasıl gerekçelendirdiğiyle doğrudan ilişkilidir.

Ahmet Kıvanç’ın Habertürk gazetesinde yayımlanan köşe yazısında belirttiğine göre; “kişisel sebepler” gibi belirsiz ifadelerle yapılan istifalar, işçiyi kıdem tazminatı hakkından mahrum bırakabilir ve aynı zamanda ihbar tazminatı ödeme riski doğurabilir.

Kıdem Tazminatı Alabileceğiniz Durumlar Nelerdir?

İşçinin haklı fesih yapabileceği durumlar şunlardır:

  • Yapılan iş, işin niteliğinden kaynaklanan sebeplerle işçinin sağlığı veya yaşamı için tehlikeli ise.
  • İşçinin sürekli olarak yakın temas halinde olduğu işveren ya da başka bir işçi bulaşıcı hastalığa tutulursa veya işçinin işle bağdaşmayan bir hastalığa yakalanırsa.
  • İşveren iş sözleşmesi sırasında önemli bir konuda gerçeğe aykırı bilgi verirse, yanlış nitelikler veya şartlar göstererek işçiyi yanıltırsa.
  • İşveren işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna hakaret eder, cinsel tacizde bulunur.
  • İşçi işyerinde cinsel tacize uğrarsa ve durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
  • Ücret zamanında ve eksiksiz ödenmezse.
  • İşyerinde uzun süreli iş durmasına neden olabilecek zorlayıcı durumlar ortaya çıkarsa.

Haklı Fesih Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşçi, yukarıdaki durumlar gerçekleştiğinde ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir. İşveren, bu durumda iş akdini fesheden işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

İşçinin en yaygın haklı fesih sebebi ücretinin zamanında ve eksiksiz ödenmemesidir. Bayram tatillerinde veya fazla çalışma ücretinin ödenmemesi de bu kapsama girer.

İşçinin alın terinin karşılığı olan ücret, yasalarca koruma altındadır. İşveren, ücreti tam veya zamanında ödemediği takdirde bu durumun cezasını çeker. İşçi, ücretinin ödenmemesi durumunda haklı bir şekilde işten ayrıldığında, işveren kıdem tazminatını ödemezse bile dava açtığında kazançlı çıkar.

Related Posts

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Warren Buffett’tan dudak uçuklatan bağış

Amerikalı iş insanı Warren Buffett, yaptığı son bağışıyla Berkshire Hathaway hisselerinden yaklaşık 6 milyar doları Gates Vakfı ve aile odaklı dört yardım kuruluşuna aktardı. Bu, Buffett’ın yaklaşık yirmi yıl önce servetini bağışlamaya başlamasından …

Tesla’nın ABD ve Avrupa başkanını kovduğu anlaşılıyor

Omead Afshar, Tesla’nın ABD ve Avrupa’daki işlerini yönetmek üzere sonbaharda Tesla yönetimine terfi etti. Tesla atamayı resmi olarak hiçbir zaman onaylamadı ancak Afshar’ın ekim ayında terfisiyle ilgili ABD’den güvenilir raporlar vardı . Yönetici …

Emekliye zam yok, kamuya araç ve giyim affı var

Emekliye zam yok, kamuya araç ve giyim affı var

Kamu işçileri için yeni zam teklifi geliyor: Tarih verildi

Kamudaki 600 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kritik bir aşamaya gelindi. TÜHİS, ilk teklifin ardından ikinci zam teklifini yarın saat 14.00’te TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ temsilcilerine sunacak.

Parasını dolara yatıranlar için kritik uyarı

JP Morgan, elinde doları olanlara kritik uyarıda bulundu. ABD Doları’nın önümüzdeki 12 ayda değer kaybetmesini bekliyor. Bankaya göre, ekonomik yavaşlama ve küresel mali politikalar dolar üzerinde baskı kurabilir.