OECD’de zirveye oynuyoruz: Türkiye’deki çalışma saatleri yasal sürenin üzerinde

Türkiye, OECD Verilerine Göre Haftalık Çalışma Süresinde İkinci Sırada!

Türkiye, OECD verilerine göre dünyada en yüksek çalışma süresine sahip ülkeler arasında yer alıyor. Haftalık ortalama çalışma saatinde Türkiye, 45,7 saat ile Kolombiya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor.

OECD’nin 2022 Verilerine Göre Ülkelerin Haftalık Çalışma Saatleri

Kolombiya’da haftalık çalışma saati 47,6 iken Türkiye 45 saatle ikinci sırada yer alıyor. Meksika 45 saatle Türkiye’yi takip ederken, Kosta Rika ve Şili de sıralamada yer alıyor.

Haftalık çalışma saatleri şu şekilde:

  • Kolombiya: 47,6
  • Türkiye: 45,7
  • Meksika: 45,0
  • Kosta Rika: 44,6
  • Şili: 42,6

En Az Çalışma Süresine Sahip Ülkeler ve Türkiye

Haftalık en az çalışma süresi 30,5 saatle Hollanda’da iken Polonya, Portekiz, Macaristan, Çekya ve Slovakya gibi ülkeler de az çalışma süresine sahip ülkeler arasında bulunuyor.

OECD ortalaması 37 saat iken Türkiye’de haftalık çalışma süresi 45 saat olarak ölçülmüştür. Ayrıca, haftada 60 saatten fazla çalışanların oranı OECD ortalaması olan yüzde 4,4’e karşılık Türkiye’de yüzde 15,1 olarak belirlenmiştir.

Özel Kurumlarda Çalışma Saatleri Nasıl?

Türkiye’de, 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanlar için haftalık çalışma saati 45 saat iken, 5953 Sayılı Basın İş Kanunu ve 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na tabi olanlarda bu süre 48 saate, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olanlarda ise 40 saate çıkmaktadır. Yer altı maden işlerinde ise haftalık çalışma süresi 37,5 saat olarak uygulanmaktadır.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı’ndan mısır ithalatına ilişkin açıklama

Ticaret Bakanlığı mısır üretiminin, tüketimi karşılamada yetersiz kalması nedeniyle azami 1 milyon ton için 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ithalatta tarife kontenjanı açıldığını belirtti.

Turizmde tarihi ilk çeyrek

Türkiye turizmde 2025 ilk çeyreğinde elde ettiği gelir ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Bakan Mehmet Ersoy, 65 milyon ziyaretçi ve 64 milyar dolar turizm geliri hedeflerine emin adımlarla ilerlendiğini vurguladı.

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan Meclis’te sunum yapacak!

6 Mayıs’ta yapılacak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Karahan’ın Türkiye ekonomisi enflasyon ve para politikası üzerine kapsamlı bir sunum yapması bekleniyor. Faiz kararları ve enflasyonla mücadele de gündemin ana başlıkları arasında olacak.

THY’den Van seferleri açıklaması

Van Ferit Melen Havalimanı’nda yapılacak tadilat çalışmaları nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) yolcuların mağdur olmaması için Muş ve Ağrı’ya ek seferler planladıklarını açıkladı.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir