Sıcak havalarda artan “Salmonella” bakterisine dikkat

Sıcak Havalarda Artan Salmonella Bakterisine Dikkat!

Medipol Sağlık Grubu’nun açıklamasına göre, piknik ve açık hava etkinliklerinin vazgeçilmezi yaz aylarında besin zehirlenmelerine neden olan Salmonella bakterisi tehlikesi artıyor.

Medipol Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, açıklamada yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte Salmonella bakterisinin daha sık karşılaşıldığını belirtti.

Öztürk, “Salmonella, çoğunlukla bağırsak enfeksiyonlarına yol açan 2 binden fazla alt türe sahip bir bakteridir. Besin zehirlenmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.” dedi.

Bu Belirtilere Dikkat!

Salmonella bakterisinin bulaşma yollarını anlatan Öztürk, “Sıcak ve nemli ortamları tercih eder ve özellikle çürümüş veya yeterince pişirilmemiş gıdalarda hızla çoğalır. Ağız yoluyla dışkıdan bulaşan bu bakteri genellikle hayvanlar ve insan bağırsaklarında bulunur. Kontamine olmuş eller ve gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşır. Enfekte olduktan sonra belirtiler genellikle 2 ila 3 gün içinde ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.

Öztürk, hastalarda genellikle bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler olduğunu belirterek, “Bu belirtiler ortaya çıktığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Hastalık çoğu zaman tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşse de özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi sıvı kaybına neden olabilir, bu durumda hastaneye yatış gerekebilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.


“Kaynağı Belli Olmayan Sulardan İçilmemeli”

Uzman Dr. Öztürk, piknik veya doğa etkinliklerinde kaynağı belirsiz suların içilmemesi gerektiğini belirterek, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyice pişirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Öztürk, kişisel hijyenin bulaşmayı engellemede kritik olduğunu vurgulayarak, “Eller yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır. Çiğ etle sebze ve meyvelerin temasından kaçınılmalı, kesme tahtaları ayrılmalı ve gıdalar uygun bir şekilde buzdolabında saklanmalıdır.” dedi.

Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirten Öztürk, “Çiğ eti kesilen tahtaları iyice temizlemeden sebze veya meyve doğranmamalıdır, aksi halde evde de bakterinin yayılmasına neden olunabilir.” uyarısında bulundu.

Öztürk, sebzeler, meyveler, baharatlar ve atıştırmalıklarda kontaminasyonun meydana gelebileceğini, son zamanlarda bu tür gıdalardan kaynaklanan salgınların görüldüğünü hatırlatarak, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Evli olmak kaygıyı azaltıyor mu? Bekarlar üzerindeki etkisi şaşırttı

İstanbul Aile Vakfı’nın 4 bin 500 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, evli bireylerin bekarlara kıyasla daha az kaygılı olduğu tespit edildi. Uzmanlar geciken evliliklerin psikolojik ve fiziksel riskler barındırdığına dikkat çekti.