Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Güney Kore Üniversitesi Araştırmasına Göre Zona Aşısının Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon liderliğinde yapılan araştırmada, 1,2 milyon kişinin 12 yıllık sağlık verileri incelendi. Araştırma, European Heart Journal’da yayımlandı.

50 yaş ve üzeri bireylerde zona (herpes zoster) aşısı olan katılımcılar üzerinde yapılan çalışmada, kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin yüzde 26 daha az görüldüğü belirlendi. Ayrıca, genel kalp-damar hastalığı riskinde yüzde 23’lük bir azalma tespit edildi.

Araştırmaya göre, zona enfeksiyonu damar duvarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna neden olabilirken, aşının bu süreci engelleyerek koruyucu bir etki sağladığı düşünülüyor.

İlk 2-3 yıl içinde etkisinin belirgin olduğu görülen aşının koruyucu özelliğinin 8 yıla kadar devam ettiği ortaya çıktı. Bu etkinin özellikle erkeklerde, 60 yaş altındaki bireylerde ve sigara ya da alkol kullanan kişilerde daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha Geniş Araştırmaların Yapılması Gerekiyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, araştırma sonuçlarının kalp sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Koçaş, “Enfeksiyonların neden olduğu iltihabi süreçler, kalp hastalıklarının temel nedenlerinden biridir. Zona hastalığı damar yapısını bozarak kalp ve damar sisteminde olumsuz etkilere yol açabilir. Aşı ise bu süreci keserek kalbi koruyabilir” yorumunda bulundu.

Koçaş, aşının etkilerinin bireyden bireye değişebileceğini belirterek, kalp sağlığı üzerindeki etkileri daha iyi anlayabilmek için geniş kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesinin önemli olduğunu vurguladı ve bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum sağlığı açısından hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Evli olmak kaygıyı azaltıyor mu? Bekarlar üzerindeki etkisi şaşırttı

İstanbul Aile Vakfı’nın 4 bin 500 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, evli bireylerin bekarlara kıyasla daha az kaygılı olduğu tespit edildi. Uzmanlar geciken evliliklerin psikolojik ve fiziksel riskler barındırdığına dikkat çekti.

4 ayda 15 kiloyu meyveyle verdi! ‘Dışarı çıkarken çantama mutlaka atarım’

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Böbrek hastalığının sessiz belirtilerine dikkat!

İzmir’den Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, kronik böbrek hastalığının belirtilerine ve risk faktörlerine dikkat çekerek, sağlıklı yaşam tarzı ve erken tanının hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde yavaşlatabileceğini vurguladı.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.